sud plovdiv

Позиция на БСА за протеста на 14.02.2014

sud plovdivБЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ решително осъжда действията на натиск върху съда, извършени на 14.02.2014 г. около Съдебната палата в гр.Пловдив, докато Апелативен съд – Пловдив разглежда дело за собственост на недвижими имоти, по претенцията на Мюсюлманското вероизповедание в България.

Без съмнение обществото има право на мнение и гражданите разполагат със съответни права да изразяват отношението си по актуални и наболели въпроси, които са в непосредствения дневен ред на страната.

БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ апелира към гражданите политическите средства за натиск да бъдат насочени към политическите органи в държавата, които създават законите. Съдът съществува за да прилага законите такива, каквито са приети от законодателя – това е неговата роля според Конституцията и именно от такъв съд – независим и компетентен, се нуждае обществото ни в този напрегнат момент. Ето защо всяка форма на натиск по конкретен случай съставлява удар върху независимостта на съда и намалява доверието в работата му.

БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ напомня, че когато улични или политически аргументи влязат в съдебната зала, правосъдието я напуска. Българските съдии, а сме убедени – и всички български граждани, не се нуждаят от правосъдие „ на колене“.

Управителен съвет на БСА