marian markov

Нападнаха нашия колега Мариян Марков

marian markovСкъпи колеги,

Вчера пред дома си беше нападнат нашият колега Мариян Марков – сутринта, когато отиваше на работа. Беше нападнат един от нас, един от хората, които работят на моя етаж и познавам от години. Колега, който съм свикнала да виждам всеки ден в Съдебната палата.

Прочетох заглавие в пресата: „НАПАДНАХА СЪДИЯ ОТ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД“. Аз пък, след това заглавие искам да напиша с големи букви, така че да се види от всички, една дума: СТИГА! Стига битки в Съдебната система на гърба на обикновения съдия! Стига противопоставяния и хули! Стига компромати и злоба!

Говорим за реформа, а е очевидно, че липсва гаранция за елементарната сигурност за живота и личвоcтта на обикновения съдия. Нашият колега Мариян Марков е наказателен съдия в Софийски градски съд и като такъв, нормално е, заедно с всички други наказателни съдии, да гледа някои важни, обществено значими и широко проследявани в медиите дела и да постановява по тях съдебни актове от всякакъв характер – да осъжда, да оправдава, да пуска под гаранция или да оставя в ареста. Обществото има право да получава информация за развитието на тези процеси, те и за това са публичви и намират широко отразяване в медиите. Това, което липсва на нашето общество, обаче, е дължимият респект не само към съдията като персона, а най-вече и преди всичко към институцията Съд. Институцията, от която обикновеният човек очаква решение на проблемите си, когато не може да получи справедливост по друг начин. Инститициута, която същият този обикновен гражданин, седящ вкъщи пред телевизора с дистанционно в ръка, сменяйки информационните телевизионни канали, не спира да хули, да обвинява в корупция и да се оплаква от работата й, без да си дава сметка, че там работят хора като него – със собствени проблеми, със собствени съдби, с близки. Хора, които са само хора и имат нужда от уважение и от спокойствие. Хора, които могат да бъдат критикуувани, но понякога заслужават и добри думи. Хора, които имаг нужда „СЪДИЯ“ да спре да бъде мръсна дума, за да могат да си вършат спокойно работата в интерес на цялото общество.

Слава богу, че колегата Марков е добре, но нека не забравяме, че това може да се случи с всеки от нас. Наложително е да се спрат истерията и агресията, насочвани към Съдебната система, защото вижте какво става: Отново цитат от медия, който стои точно до новината за нападението над Мариян Марков: „Още по темата: Сигнал за бомба затвори софийски съдилища“. Какво става, бе хора? Това ли е нашата тема? Давате ли си сметка кактво става?

Коментарите оставям на вас.

Марияне, ние сме с теб!

Богдана Желявска

Съдия от Софийски градски съд